Микразім / Захворванні СКТ

Ужыванне Мікразіма пры захворваннях СКТ

Паказанні да ўжывання Мікразіма надхвычайна шырокія. Прыём Мікразіма рэкамендаваны пры парушэннях стрававання, абумовленых недахопам ферментаў, недахопе знешнесекраторнай функцыі падстраўнікавай залозы, захворваннях страўніка, печані і жоўцевай бурбалкі, кішачніка і іншых захворваннях:

 
1 Хранічны панкрэатыт

Захворванне, суправаджаючаеся запаленнем падстраўнікавай залозы. Пры панкрэатыце ферменты, вытвараемыя падстраўнікавай, не выкідваюцца ў дванаццацціперсную кішку і выклікаюць запаленне залозы, руйнуючы яе знутры.

Хранічны панкрэатыт
Запаленая падстраўнікавая залоза
Запаленая падстраўнікавая залоза
Дванаццацціперсная кішка
Дванаццацціперсная кішка
Галоўная пратока
Галоўная пратока
Агульная жоўцевая пратока
Агульная жоўцевая пратока
Вялікі сасочак з адчанючайся агульнай пратокай
Вялікі сасочак з адчанючайся агульнай пратокай
 

Пры лекаванні хранічнага панкрэатыту акрамя дыеты і прэпаратаў, устараняючых прычыны ўзнікнення захворвання, для нармалізацыі стрававання рэкамендаваны прыём прэпарату Мікразім, які дастаўляе ферменты наўпрост у дванаццацціперсную кішку.

Харчаванне пры хранічным панкрэатыце. Дыета № 5 (варыянт II)

Мэта дыеты: механічнае і хімічнае абераганне страўніка і кішачніка, паменьшанне рефлекторнай ўзбудлівасці жоўцевай бурбалкі. Ежу гатуюць у перацёртым выглядзе, на пару ці запякаюць у духоўцы. Рэжым харчавання дробавы, 5-6 разоў на дзень.

Пералік рэкамендаваных прадуктаў і страў

Рэкамендаваныя:

Хлеб і хлебабулачныя вырабы: пшанічны хлеб 1-га і 2-га гатункаў учорашняй выпечкі або падсушаны (200-300 г на дзень), нясдобнае печыва.

Супы: вегетарыянскія агароднінныя, крупяныя (акрамя проса і кукурузы), працёртыя ці слізістыя з даданнем малой колькасці сметанковага масла (5 г) або смятаны (10 г).

Мяса і рыба: мяса нятлустых гатункаў (ялавічына, цяляціна, курыца, індычка, трус) без фасцый, сухажылляў і тлушчу, у адварным або паравым выглядзе (катлеты, кнелі, фрыкадэлькі, бефстроганаў, пюрэ, суфле, рулет і інш.), у перыяды рэмісіі — мяккае і нятлустае мяса; курыца, трус, індычка дапускаюцца ў адварным выглядзе кавалкам, рыба нятлустых гатункаў (трэска, акунь, судак, шчупак і інш.) у адварным выглядзе кавалкам або сечаная (тэфтэлі, суфле, катлеты).

Крупы і макаронныя вырабы: кашы з розных круп (маннай, грачанай, аўсянай, пярловай, рысавай), вермішэль, макароны, кашы працёртыя, паўглейкія; рыхтуюцца на вадзе або напалову з малаком.

Малако і малочныя прадукты: прэсны тварог, лепш хатняга вырабу, кальцыніраваны або з кефіру, у натуральным выглядзе або ў выглядзе запечаных пудынгаў; смятана і сліўкі ў стравах, някіслы кефір, нявострыя сыры.

Яйкі: бялковы амлет (з 2 яек).

Гародніна: гародніна адварная і запечаная ў працёртым выглядзе (морква, гарбуз, бульба, каляровая капуста, зялёны гарошак, маладая фасоль, буракі).

Тлушчы: сметанковае несалёнае масла (30 г), аліўкавае або рафінаванае сланечнікавае (10-15 г) дадаецца ў страву.

Садавіна, ягады, прысмакі: някіслыя печаныя або працёртыя яблыкі (без лупіны), працёртыя кіслыя узвары з свежых і сухіх садавіны, жэле, мусы з сокаў на ксіліце або сарбіце.

Напоі: слабы чай з лімонам, фруктова-ягадныя сокі без цукру, разведзеныя вадой, адвары шыпшынніка, рамонкі або чорнай парэчкі.

Соусы: малочныя нямоцныя на агароднінным адвары, фруктова-ягадныя верашчаку.

Выключаюцца: 

Моцныя мясныя, рыбныя, грыбныя булёны, тлустыя мяса і рыба, тугаплаўкія тлушчы, вэнджаніна, кансервы, каўбасы, саленні, марынады, вострыя прыправы, грыбы, моцная гарбата, кава, какава, шакалад, белакачанная капуста, шчаўе, салат, радыска, рэдзька, рэпа, бабовыя, сырая непрацёртая гародніна і садавіна, журавіны.

Здобныя мучныя і кандытарскія вырабы, аржаны хлеб, халодныя стравы і напоі, марозіва, газаваныя і алкагольныя напоі.

 
2 Гастрыт і гастрадуадэніт

Гастрыт — запаленне ўнутранай слізістай абалонкі сценкі страўніка. Хранічны гастрыт — адное з самых распаўсюджаных захворванняў СКТ, праяўляецца хранічным запаленнем слізістай абалонкі, а часам і больш глыбокіх слаёў сценкі страўніка. У тым выпадку, калі запаленне распаўсюджваецца на дванаццаціперсную кішку, з'яўляецца гастрадуадэніт. У 75% выпадкаў хранічны гастрыт суправаджаецца хранічным халецыстытам.

Гастрыт і гастрадуадэніт
Цела страўніка
Цела страўніка
Слізістая абалонка
Слізістая абалонка
Ачаг запалення
Ачаг запалення
 

 

Хранічны гастрыт і гастрадуадэніт практычна заўсёды суправаджаецца парушэннямі адтоку жоўці з жоўцевай бурбалкі. У выніку развіваецца ферментатыўная недастатковасць, папоўніць якую дапаможа прыём прэпарата Мікрамізім.

Харчаванне пры гастрыце і гастрадуадэніце. Дыета № 1:

Мэта дыеты: умеранае хімічнае, механічнае і тэрмічнае абераганне страўнікава-кішачнага тракту пры паўнавартасным сілкаванні, памяньшэнне запалення, паляпшэнне гаення язваў, нармалізацыя сакраторнай і рухальнай функцый страўніка. У дыеце абмяжоўваюцца моцныя ўзбуджальнікі і раздражняльнікі слізістай абалонкі страўніка, у тым ліку халодныя і гарачыя, цяжкапераварваемыя і доўга затрымліваючыеся ў страўніку прадукты. Ежа павінна быць працёртай, паўвадкай і пюрэпадобнай, адварной у вадзе або на пару. Дыетай перадугледжваецца умеранае абмежаванне паваранай солі.

Пералік рэкамендаваных прадуктаў і страў

Рэкамендаваныя:

Хлеб і хлебабулачныя вырабы: хлеб пшанічны з мукі вышэйшага і 1-га гатунку ўчорашняй выпечкі або падсушаны; сухі бісквіт, печыва сухое. 1-2 разы на тыдзень – добра выпечаныя нясдобныя булачкі, печаныя піражкі з яблыкамі, адварным мясам або рыбай і яйкамі, джэмам, тварагом.

Супы: супы з дазволенай працёртай гародніны на маркоўным, бульбяным адвары; малочныя супы з працёртых або добра паразварваных круп (геркулес, манная, рыс і інш.), вермішэлі, з даданнем працёртай гародніны, малочныя супы-пюрэ з гародніны; супы-пюрэ з загадзя вывараных курэй або мяса, з працёртых салодкіх ягад з маннай крупой. Супы запраўляюць сметанковым алеем, яечна-малочнай сумессю, сліўкамі.

Мяса і птушка: мяса і птушка нятлустыя, без сухажылляў, фасцый і скуры ў птушак. Паравыя і адварныя стравы з ялавічыны, маладой нятлустай бараніны і абрэзнай свініны, курэй, індычкі, цяляціны, труса, кавалачкамі і сечаныя.

Нятлустыя віды рыбы без скуры, кавалкам або ў выглядзе катлетнай масы. Варыцца ў вадзе або на пару.

Малако і малочныя прадукты: някіслыя сыраватка, ацылафілін. Свежыя някіслыя тварог (працёрты) і смятана. Тварожныя стравы: запечаныя сырнікі, суфле, гультаяватыя варэнікі, пудынгі. Нявостры сыр, цёрты, зрэдку – лустачкамі.

Яйкі: яйкі – 1-2 шт. у дзень ўсмятку ці ў выглядзе паравога амлету.

Крупы і макаронныя вырабы: манная, рысавая, грачаная, аўсяная кашы, звараныя на малацэ або вадзе (напалову вадкія або працёртыя). Паравыя суфле, пудынгі, катлеты з молатых круп. Вермішэль, макароны - мелкарубленыя адварныя.

Гародніна: бульба, морква, буракі, каляровая капуста, звараныя на пару або працёртыя (пюрэ, суфле, паравыя пудынгі). Непрацёртая ранні гарбуз і шынкі. Дробна шаткаваны кроп ў супы. Саспелыя някіслыя таматы (да 100 г).

Закускі: салаты з адварной гародніны, мяса, рыбы, язык адварной, паштэт з печані, каўбасы: доктарская, малочная, дыетычная. Заліўная рыба на агароднінным адвары, ікра асятровых: зрэдку абмываны нятлусты селядзец і фаршмак, нявостры сыр, несалёная вяндліна без тлушчу.

Садавіна, ягады, прысмакі: садавіна і ягады ў працёртым, вараным і печаным выглядзе, салодкія ягады і садавіна ў любым выглядзе. З салодкіх страў: пюрэ, кісялі, мусы, жэле, самбукі, узвары (працёртыя), мернгі, снежкі, сметанковы крэм, малочны кісель. Цукар, мёд, някіслая варэнне, зефір, пасціла.

Соусы: малочны (бешамель) без пасіроўкі мукі, з даданнем сметанковага масла, смятаны; фруктовыя і малочна-фруктовыя.

Напоі: нямоцны чай, чай з малаком і вяршкамі, слабыя какава і кава (штучная) з малаком. Салодкія сокі з садавіны і ягад. Адвар шыпшынніка.

Тлушчы: сметанковае несалёнае масла, кароўе таплёнае масла вышэйшага гатунку.

Выключаюцца:

Аржаны і любы свежы хлеб, вырабы са здобнага і пластовага цеста.

Мясныя і рыбныя булёны, грыбныя і моцныя агароднінныя адвары, капуста, боршч, халаднік.

Тоўстыя і жылістыя гатункі мяса і птушкі, качка, гусь, кансервы, вэнджаніна. Тоўстая, салёная, вэнджаная рыба, кансервы.

Малочныя прадукты з высокай кіслотнасцю, вострыя салёныя сыры. Абмяжоўваецца смятана.

Яйкі, звараныя ўкрутую і смажаныя.

Проса, пярловая, ячная, кукурузная крупы, бабовыя, суцэльныя макароны.

Белакачанная капуста, рэпа, бручка, рэдзька, шчаўе, шпінат, лук, агуркі, салёная, квашаная і марынаваная гародніна, грыбы, агароднінныя закусачныя кансервы.

Вострыя і салёныя закускі, кансервы, вэнджаніна.

Кіслыя, недастаткова саспелыя, багатыя клятчаткай садавіна і ягады, непрацёртая сухафрукты, шакалад, марожанае. Абмежавана: кроп, пятрушка, ванілін, карыца.

Мясныя, рыбныя, грыбныя, таматныя соусы, хрэн, гарчыца, перац.

Газаваныя напоі, квас, чорная кава.

 
3 Хранічны халецыстыт

Хранічны халецыстыт – запаленчае захворванне сценкі жоўчнай бурбалкі.  
Печань рэгулярна вылучае жоўць, неабходную для працэсу стрававання, дастаткова з'едлівую субстанцыю, якая ўдзельнічае ў расшчапленні бялкоў і тлушчаў. Калі адток і правільны рух жоўці па якіх-небудзь прычынах парушаецца, адбываецца раздражненне і разбурэнне сценкі жоўцевай бурбалкі, пачынаецца запаленчы працэс.

Хранічны халецыстыт
Жоўцевая бурбалка
Жоўцевая бурбалка
Заблакаваная жоўцепратока
Заблакаваная жоўцепратока
Ачаг запалення
Ачаг запалення
 

Схема лячэння хранічнага халецыстыту ўключае некалькі груп лекаў і накіравана на ліквідацыю асноўных сімптомаў хваробы і нармалізацыю працы страўнікава-кішачнага тракту. Для папаўнення недахопу ферментаў і аднаўлення нармальнага працэсу стрававання рэкамендаваны таксама рэгулярны прыём прэпарата Мікразім.

Харчаванне пры хранічным халецыстыце. Дыета № 5

Мэта дыеты: хімічнае абераганне печані ва ўмовах паўнавартаснага сілкавання, садзейнічанне нармалізацыі функцый печані і жоўцевых шляхоў, паляпшэнню жоўцеадлучэння. Рэкамендаваныя прадукты з павышаным змяшчэннем ліпатропных рэчываў, клятчаткі, пектіном, вадкасці. Проціпаказаныя прадукты, багатыя азоцістымі экстрактыўнымі рэчывамі, пурынамі, халестэрынам, шчаўевай кіслатой і прадуктамі акіслення тлушчаў, якія ўзнікаюць пры жарцы. Стравы гатуюць адварнымі, запечанымі, зрэдку – тушанымі. Праціраюць толькі жылістае мяса і багатую клятчаткай гародніну; муку і гародніну не пасіруюць. Выключаны вельмі халодныя стравы. Рэжым харчавання: 5 - 6 разоў на дзень.

Пералік рекамендаваных прадуктаў і страў

Рэкамендаваныя:

Хлеб і мучныя вырабы: хлеб пшанічны з мукі 1-га і 2-га гатунку, жытні з сеянай і абдзірнай мукі ўчорашняй выпечкі. Выпечныя нясдобныя вырабы з вараным мясам і рыбай, тварагом, яблыкамі. Печыва зацяжное, сухі бісквіт.

Супы: агароднінныя, крупяныя на агароднінным адвары, малочныя з макароннымі вырабамі, фруктовыя, боршч і капуста вегетарыянскія, бурачнік. Муку і гародніну для запраўкі не падсмажваюць, а падсушваюць.

Мяса і птушка: нятлустае або абястлушчанае, без фасцый і сухажылляў, птушка без скуры. Ялавічына, маладая нятлустая бараніна, мясная свініна, трусік, курыца, індычка. Адварныя, запечаныя пасля адварвання, кавалкам і сечаныя. Галубцы, плоў з адварным мясам. Сасіскі малочныя.

Рыба: нятлустыя віды. Адварная, запечаная пасля адварвання, кавалкам і ў выглядзе кнелі, фрыкадэлек, суфле. Выключаюць з дыеты: тоўстыя віды, вэнджаную, салёную рыбу, кансервы.

Малочныя прадукты: малако, кефір, ацыдафілін, сыраватка; смятана - як заправа да страў; паўтлусты і нятлусты тварог і стравы з яго (запяканкі, гультаяватыя варэнікі, пудынгі і інш.). Нявостры, нятлусты сыр. Яйкі: запечаны бялковы амлет. Да 1 жаўтка у дзень у стравы. Пры пераноснасці - яйка ў смятку, у выглядзе амлету. Выключаюць з дыеты: яйкі ўкрутую і смажаныя. Пры жоўчакаменнай хваробе – да 1/2 жаўтка у дзень у стравы.

Крупы: любыя стравы з розных круп, асабліва грачанай і аўсянай. Плоў з сухафруктамі, морквай, пудынгі з морквай і тварагом, крупенік. Адварныя макаронныя вырабы.

Гародніна: розная, у сыром, адварным, тушаным выглядзе – салаты, гарніры, самастойныя стравы. Някіслая квашаная капуста, лук пасля адварвання, пюрэ з зялёнага гарошку.

Закускі: салат з свежай гародніны з раслінным алеем, фруктовыя салаты, вінегрэты, ікра кабачковая, заліўная рыба (пасля адварвання), вымачаны, нятлусты селядзец, фаршыраваная рыба, салаты з морапрадуктаў, варанай рыбы і мяса, доктарская, малочная, дыетычная каўбаса, нятлустая вяндліна, нявостры, нятлусты сыр.

Садавіна, ягады, прысмакі: розная садавіна і ягады (акрамя кіслых) – волкія, вараныя, запечаныя. Сухафрукты. Узвары, кісялі, жэле, мусы, самбукі. Мернгі, снежкі. Мармелад, няшакаладныя цукеркі, пасціла, мёд, сочыва. Цукар часткова замяняць ксілітам (сарбітам).

Соусы: смятанавыя, малочныя, агароднінныя, салодкія фруктовыя падліўкі. Муку ня пасіруюць. Кроп, пятрушка; ванілін, карыца.

Напоі: чай, кава з малаком, фруктовыя, ягадныя і агароднінныя сокі, адвары шыпшынніка і пшанічнага вотруб'я. Выключаюць з дыеты: чорную каву, какава, халодныя напоі.

Тлушчы: сметанковае масла ў натуральным выглядзе і ў стравы, раслінныя рафінаваныя алеі.

Выключаюцца:

Вельмі свежы хлеб, пластовае і здобнае цеста, смажаныя піражкі.

Мясныя, рыбныя і грыбныя булёны, халаднік, шчы зялёныя.

Тоўстыя гатункі мяса, качку, гусака, печань, ныркі, мазгі, вяндліну, большасць каўбас, кансервы.

Бабовыя.

Вострыя і тлустыя закускі, вэнджаніна, кансервы, ікра.

Шпінат, шчаўе, радыска, рэдзька, лук зялёны, часнык, грыбы, марынаваную гародніну.

Шакалад, крэмавыя вырабы, марозіва.

Гарчыца, хрэн, перац.

Свіное, ялавічнае, авечае сала, кулінарныя тлушчы.

Абмяжоўваюць: вяршкі, малако 6% тлустасці, ражанку, смятану, тлусты тварог, салёны, тоўсты сыр.

 
4 Сіндром раздражнёнага кішачніка (СРК) і колікі

Сіндром раздражнёнага кішачніка (СРК) – адно з самых распаўсюджаных парушэнняў стрававальнай сістэмы, ім пакутуе прыкладна кожны пяты на планеце. Прычым, удвая часцей ён назіраецца ў жанчын. Сіндром можа суправаджацца частымі ўздуццямі, спазмамі кішачніка, калаццём, метэарызмам, дыярэямі або наадварот заваламі і прыносіць масу дыскамфорту.

СРК немагчыма вылечыць цалкам, аднак павелічэнне фізічнай актыўнасці, правільнае харчаванне і прымяненне ферментнай прэпарата Мікразім у комплекснай тэрапіі дапамогуць паменьшыць яго непрыемныя праявы.

Харчаванне пры сіндроме раздражнёнага кішачніка. Дыета № 3

Мэта дыеты: нармалізацыя парушаных функцый кішачніка і звязаных з гэтымі парушэннямі абменных працэсаў у арганізме. Выключаны прадукты і стравы, якія ўзмацняюць закісанне і гніенне ў кішачніку і адмоўна ўплываючыя на іншыя органы стрававання (багатыя тлушчамі, смажаныя вырабы і інш.). Ежу рыхтуюць у няздробленам выглядзе, у вадзе, на пару або запякаюць. Гародніну і плады ўжываюць у сыром і вараным выглядзе. У дыету ўключаюць халодныя першыя і салодкія стравы, напоі. Прыём ежы 4-6 разоў на дзень. Па раніцах пажаданыя халодная вада з мёдам ці сокі пладоў і агародніны; на ноч: кефір, узвары з свежай або сухой садавіны, свежая садавіна, чарнасліў.

Пералік рэкамендаваных прадуктаў і страў

Рэкамендаваныя:

Хлеб і мучныя вырабы: хлеб пшанічны з мукі 2-га гатунку, збожжавы барвіхінскі, доктарскі; пры пераноснасці – аржаны. Усё – ўчорашняй выпечкі. Печыва нясдобнае, сухі бісквіт. Нясдобныя выпячныя вырабы з садавінай і ягадамі – абмежавана.

Супы: на нямоцным, абястлушчаным мясным і рыбным булёне, агароднінным адвары. Пераважна агароднінныя (баршчы, капуста, бурачнікі), з пярловай крупой, фруктовыя.

Мяса і птушка: нятлустыя гатункі розных відаў мяса, курыца, індычка - вараныя, запечаныя ў асноўным кавалкам, часам сечаныя. Сасіскі малочныя. Рыба. Нятлустыя віды. Кавалкам – адварная, запечаная. Стравы з морапрадуктаў. Малочныя прадукты. Малако ў стравах. Розныя кісламалочныя напоі. Тварог свежы і стравы з яго: пудынгі, лянівыя варэнікі, ватрушка, у спалучэнні з крупамі. Сліўкі. Нявостры сыр. Смятана ў стравы.

Яйкі: да 2 штук на дзень. Ўсмятку, паравыя амлеты, бялковыя амлеты у стравы.

Крупы і макаронныя вырабы: в асноўным, у выглядзе рассыпістух каш і запяканак з грачанай, прасяной, пшанічнай, ячнай круп, звараных у вадзе з даданнем малака.

Гародніна: бурак, морква, таматы, салат, агуркі, кабачкі, гарбуз, каляровая капуста – волкія і вараныя на гарніры, у выглядзе запяканак. Капуста белакачанная, зялёны гарошак - у вараным выглядзе і пры пераноснасці.

Закускі: салаты з сырой гародніны і вінегрэты з раслінным алеем, ікра агароднінная, фруктовыя салаты. Сыр нявостры, вяндліна нятлустая, селядзец вымачаны, мяса і рыба заліўныя.

Садавіна, салодкія стравы і прысмакі: свежая, саспелая, салодкая садавіна і ягады сырыя і ў стравах у павышанай колькасці. Сушаная садавіна ў размочанам выглядзе і ў розных стравах (чарнасліў, курага, урук, інжыр). Мёд, варэнне, мармелад, пасціла, малочная карамель.

Соусы і вострыя прыправы: на нямоцным мясным, рыбным булёне, таматавы, малочны бешамель, радзей – смятанны, фруктовыя. Кроп, пятрушка, сельдэрэй, лаўровы ліст.

Напоі: чай, кава з заменнікаў. Адвар шыпшынніка і пшанічнага вотруб'я, сокі з садавіны і агародніны (з сліў, абрыкосаў, морквы, таматаў і інш.).

Тлушчы: масла сметанковае. Раслінныя алеі – у стравы.

Выключаюцца:

Хлеб з мукі вышэйшых гатункаў, пластовае і здобнае цеста.

Рэдзька, радыска, часнык, лук, рэпа, грыбы.

Тоўстыя віды, вэнджаная рыба, кансервы.

Яйкі ўкрутую, смажаныя.

Рыс, манныя крупы, сага, вермішэль, бабовыя.

Тоўстыя гатункі мяса, качка, гусь, вэнджаніна, кансервы.

Тоўстыя і вострыя стравы, вэнджаніна.

Кісель, чарніца, айва, кізіл, шакалад, вырабы з крэмам.

Тоўстыя і вострыя соусы, хрэн, гарчыца, перац, хрэн.

Какава, натуральная кава, моцная гарбата.

Жывёлы і кулінарныя тлушчы.

Абмяжоўваюць бульбу.

МАЮЦЦА СУПРАЦЬПАКАЗАННІ. ПЕРАД УЖЫВАННЕМ ВЫВУЧЫЦЕ ІНСТРУКЦЫЮ АБО ПАРАЙЦЕСЯ СА СПЕЦЫЯЛІСТАМ
З інфармацыяй азнаёмлены(ая), схаваць