Микразім / Гэта цікава / Гісторыя ферментаў. Пакалення ферментных прэпаратаў

Гісторыя ферментаў. Пакалення ферментных прэпаратаў

Ферменты і алхімія?

Вытокі слова «ферментацыя» сыходзіць у глыбіню стагоддзяў. У сярэднявеччы гэтым словам пазначалі любыя «магічныя» працэсы, аналагічныя закісанню віна ці заквашванню цеста. Алхімікі шукалі тыя самыя чароўныя «ферменты» – па павер'ях таго часу «ферменты» маглі запусціць хімічныя працэсы без умяшання чалавека. Аднак рэальнае веданне аб ферментах фармавалася літаральна па кавалачках і фрагментах ...

Гісторыя ферментаў

У сярэдзіне 17-га стагоддзя галандскі навуковец, анатам і хімік Францыск Сільвія здолеў даказаць, што падстраўнікавая залоза чалавека вылучае асаблівы сок, які затым змешваецца з ежай. Так быў пакладзены пачатак доўгага шляху да разумення сутнасці і ролі ферментаў у арганізме чалавека. 19 стагоддзе апынулася куды больш шчодрым на адкрыцця:

  • Луі Пастэр, вывучаючы працэс закісання віна, зрабіў выснову, што нейкая «жыццёвая сіла», змешчаная ў дражджах, і з'яўляецца прычынай працэсаў закісання.
  • Было даказана, што сок падстраўнікавай (панкрэатычны сок) мае шчолачную рэакцыю і змяшчае шмат бялку.
  • Вылучаецца гіпотэза, што, у адрозненні ад сьліны, сок падстраўнікавай расшчапляе як вугляводы, так і бялкі з тлушчамі. Асабліва гэта важна ў дачыненні да тлушчаў – якія расшчапіць дастаткова цяжка. Быў зроблены вывад аб тым, што стэатарэя (незасваенне тлушчаў) — прамы сімптом захворвання падстраўнікавай залозы. Бо без гэтага органа засваенне тлушчаў арганізмам немагчыма. Клод Бернард здолеў вылучыць з соку падстраўнікавай уласна стрававальную субстанцыю і назваў яе панкрэатынам.
  • Э. Бухнер адкрыў пазаклеткавую фермэнтацыю, за што быў удастоены Нобелеўскай прэміі.
  • Упершыню быў выдзелены высокаачышчаны крышталічны фермент (урэаза). На працягу наступнага дзесяцігоддзя было выдзелена яшчэ некалькі ферментаў.
  • Экстракт з падстраўнікавай залозы цяля ўпершыню быў ужыты для лячэння цукровага дыябету. У выніку лячэння ў пацыента прыкметна лепш сталі засвойвацца тлушчы і бялкі.
  • Аляксандр Якаўлевіч Данілеўскі выказаў здагадку, што адзін-адзіны фермент панкрэатын не можа расшчапляць і тлушчы, і бялкі, і вугляводы. Тады як панкрэатычны сок расшчапляе усе тры складнікі. Была зроблена здагадка аб існаванні трох розных ферментаў.
  • З'явіліся звесткі аб першым паспяховым лячэнні захворвання падстраўнікавай пры дапамозе панкрэатыну.
  • І вось нарэшце быў атрыманы першы патэнт на вытворчасць першага ферментнай прэпарату ў таблетках.

Пакалення ферментаў

У канцы 19 стагоддзя было заўважана, што панкрэатын ў страўніку значна губляе сваю актыўнасць, таму што ферменты руйнуюцца страўнікавым сокам. Каб пазбегнуць гэтага, панкрэатын пачалі вырабляць у адмысловай абалонцы з таніну, назваўшы яго Pankreon. З часам абалонку ўдасканалілі, зрабілі больш устойлівай, так каб яна растваралася ўжо ў кішачніку — так з'явілася другое пакаленне ферментаў.

Праз час было даказана, што вялікую ролю адыгрывае памер часціц прэпарату. Меньшы памер дазволіў бы ферментным прэпаратам хутчэй трапляць разам з здробненай ежай са страўніка ў дванаццаціперсную кішку. Бо "праслізгваць" са страўніка разам з хімусам (здробненай ежай, перамешанай са страўнікавым сокам) далей у кішачнік могуць толькі часціцы не больш за 1,5 мм у дыяметры. Акрамя таго, чым драбней гранулы, тым хутчэй павінны былі б актывавацца ў кішачніку ферменты, якія змяшчаюцца ў іх. У 1963 г. ферментныя прэпараты зноў былі мадэрнізаваны, замест таблетак пачалі вырабляць гранулы без абалонкі.

Так паступова "вырасла" трэцяе пакаленне ферментных прэпаратаў. У 1983 году мікрасферы заключылі ў капсулу (для абароны ферментаў ад страўнікавага соку).

Аднак, распрацоўкі не стаялі на месцы. Было выяўлена, што мінімікрасферы 1,0-1,2 мм у дыяметры на чвэрць больш эфектыўныя за мікрасферы дыяметрам 1,9-2,0 мм. Так у 1993 годзе быў атрыманы патэнт на вытворчасць панкрэатыну ў выглядзе мінімікрасфер (чацвёртае пакаленне ферментных прэпаратаў). Мінімікрасферы маюць дыяметр прыкладна 1,2 мм — і менавіта такі памер апынуўся практычна ідэальным для найбольшай эфектыўнасці прэпаратаў. Менавіта такія ферментныя прэпараты на сённяшні дзень лічацца аптымальнымі. І менавіта гэтая тэхналогія выкарыстоўваецца ў вытворчасці прэпарата Мікразім.

МАЮЦЦА СУПРАЦЬПАКАЗАННІ. ПЕРАД УЖЫВАННЕМ ВЫВУЧЫЦЕ ІНСТРУКЦЫЮ АБО ПАРАЙЦЕСЯ СА СПЕЦЫЯЛІСТАМ
З інфармацыяй азнаёмлены(ая), схаваць