Гастрытам называюць запаленчыя працэсы ў слізістай абалонцы страўніка, якія непазбежна прыводзяць да праблем са страваваннем. Чалавек пачынае дрэнна засвойваць ежу, у выніку чаго пагаршаецца стан здароўя і з'яўляецца слабасць і стомленасць. Паводле дадзеных статыстыкі, прыкладна палова ўсіх расейцаў, у той ці іншай ступені, адчуваюць балючыя сімптомы гастрыту.
Многія задаюцца пытаннем: якой дыеты трэба прытрымлівацца пры гастрыце? Гэта вельмі важнае пытанне, паколькі правільнае харчаванне - асноўная частка лячэння захворванняў СКТ. Пры гастрытным нядужанні заўсёды трэба прытрымлівацца зберагалай дыеты, а, пры паляпшэнні стану здароўя, вяртацца да звычайных харчовых прыхільнасцях можна толькі паступова. У шэрагу выпадкаў, лекары прапісваюць персанальны рацыён пры гастрыце.
Таксама, неабходна памятаць, што пры гастрыце развіваецца ферментатыўны недахоп, таму, ў шэрагу выпадкаў, разам з дыетай для паляпшэння стрававання, варта ўжываць ферментныя прэпараты, такія як Мікразім.
Гастрыт бывае двух відаў: востры і хранічны. У розных людзей гэтыя формы могуць суправаджацца як высокай, так і нізкай ступенню кіслотнасці страўнікавага соку. Востры гастрыт бывае наступных відаў:
Хранічнае захворванне, у сваю чаргу, бывае наступных формаў:
Яшчэ адна форма хранічнага гастрыту характэрная для тых людзей, у якіх параза сценак страўніка выклікана сістэматычным прыёмам алкаголю ў вялікіх колькасцях.
Памятайце, што правільная дыета пры гастрыце страўніка - гэта залог паспяховага пераадолення сімптомаў. Калі кіслотнасць страўнікавага соку ў вас падвышаная, то трэба ўжываць у ежу тыя прадукты, якія спрыяюць зніжэнню яго актыўнасці. Выконвайце тры правілы:
Уключыце ў свой рацыён нятлустае мяса (напрыклад, трусяціну). Качаціна, бараніна і гусяціна не дазваляюцца, а вось кураціну ўжываць у ежу можна толькі без скуры.
Да іншых дапушчальных прадуктах і страў адносяцца:
Калі ў Вас дыягнаставаны гастрыт, выкліканы бактэрыяй Хелікабактэр Пілоры, то немэтазгодна самастойна прызначаць сабе дыету. Абавязкова парайцеся з гастраэнтэролагам або дыетолагам, каб лячэнне гастрыту было паслядоўным і эфектыўным.
Пры такім захворванні ў меню не павінна быць:
Пры такой форме гастрыту не варта злоўжываць садавінай і гароднінай, паколькі яны могуць пагоршыць самаадчуванне. Пры гэтым, зусім прыбіраць з меню гэтыя прадукты не варта. Выключыце стравы, якія здольныя актывізаваць вылучэнне страўнікавай кіслаты, і зрабіце выбар на карысць прадуктаў, якія зніжаюць кіслотнасць. Сілкуючыся правільна, вы хутчэй страціце частку вагі, чым паправіцеся. Ніжэй прыведзена табліца, у якой пазначаны дазволеныя і забароненыя прадукты:
Дазволена | Забаронена |
---|---|
Гародніна: морква, гарбуз, бульба, буракі. Лёгкія салаты з гародніны. Таматы: саспелыя, у здробненых выглядзе. Агуркі без скуркі. | Зеляніна. |
Садавіна: някіслыя, саспелыя, без скуркі (банан, груша, яблык). Лепш за ўсё есці садавіну не ў сырым, а ў печаным выглядзе. Кавуны і дыні - у моцна абмежаваных колькасцях. | Смажаная бульба, марынаваныя прадукты, квашаная капуста. |
Малако (ад каровы або казы), вяршкі, ёгурты. Свежы тварог. | Смятана, кефір, цвёрды сыр. |
Суп на дыетычным булёне. | Капуста і боршч на наварыстым булёне. |
Макаронныя вырабы. | Бабовыя |
Мяса курыцы або труса ў вараным выглядзе, нятлустая рачная рыба. | Вяндліна, рыба і мяса з высокім утрыманнем тлушчу, кансерваваныя прадукты. |
Аўсянка і грэчка. | Сухафрукты |
Яйкі, прыгатаваныя ўсмятку. | Шакалад |
Сухарыкі, белы хлеб (які пару дзён паляжаў), сухое печыва. | Яйкі ўкрутую, амлет ў засмажаным выглядзе. |
Нямоцная гарбата і кава, какава з даданнем малака. | Аржаны і свежы хлеб. Тарты, кандытарскія вырабы з крэмавым начыннем. |
У такіх умовах харчавацца трэба інакш, чым у папярэднім выпадку. Трэба ўжываць у ежу прадукты, якія спрыяюць страўнікавай сакрэцыі. У табліцы ніжэй пазначаны стравы, якія падыходзяць пры рэмісіі. Калі ў вас рэзкія болі ў страўніку, то трэба выключыць з меню стравы, якія раздражняюць тканіны страўніка.
Дазволена | Забаронена |
---|---|
Малочныя прадукты (уключаючы несалёны сыр). | Сыры цвёрдых гатункаў. |
Гародніна: печаная бульба, таматы, зеляніна, морква, буракі, гарбуз, салёныя агурочкі. |
Бульба ў смажаным выглядзе, буйныя макаронныя вырабы. |
Нятлустае мяса, каўбасныя вырабы высокай якасці, катлеты ў запечаным і смажаным выглядзе. | Тлустае мяса ў смажаным выглядзе. |
Салёная селядзец, вэнджаная рыба з нізкім утрыманнем тлушчаў. | Кансервы з мяса і рыбы. |
Вараныя яйкі. | Смажаныя яйкі. |
Чэрствы хлеб, сухарыкі. | Свежы хлеб, хлеб з даданнем вотруб'я. |
Садавіна ў запечаным выглядзе, сокі. Ягады: журавіны, чорная парэчка. | Чырвоная парэчка, маліна. |
Фруктовыя жэле, кісель. | Цукерачная прадукцыя і замарожаныя прысмакі. |
Мінералка (не сільнагазаваная), зялёны і чорная гарбата. | Салодкія напоі з газам, спіртное, квас, кава. |
Боршч і шчы, але капусту для іх трэба дробна нашаткаваць і старанна адварыць. | Супы з фасоллю і гарохам, малочныя супы. |
Хворым гастрытам трэба выключыць з меню спецыі, якія выкарыстоўваюцца ў працэсе падрыхтоўкі ежы. Палепшыць смак ежы можна пры дапамозе свежай зеляніны (пятрушка, кроп, сельдэрэй). Зеляніна дапаможа і для дадання ў рацыён вітамінаў: старайцеся запраўляць дробна насечанай зелянінай як мага больш страў, якія вы ясце.
Харчавацца трэба дробава, але пры гэтым выключыць перакусы; так страўнік не будзе адчуваць цяжкасці з пераварваннем ежы. Старанна перажоўвайце ежу і ешце павольна. Спехам з'едзеная ежа здольная пагоршыць як стан здароўя, так і гастрыт. Перажоўвайце ежу да той пары, пакуль яна не ператворыцца ў лёгказасваяльную кашыцу.
Не забывайце аб тым, што правільнае і рацыянальнае харчаванне - гэта ключ да лячэння гастрыту. Многія пацыенты, якія прытрымлівалісь строгай дыеты падчас лячэння, кажуць, што гэта дапамагло ім на працягу 4 тыдняў паспяхова пераадолець усе сімптомы і болевыя адчуванні, звязаныя з гэтым захворваннем.
Важна: перад ужываннем азнаёмцеся з інструкцыяй або пракансультуйцеся з лечачым доктарам.