Микразім / Гэта цікава / Дыета пры гастрыце

Дыета пры гастрыце

  1. Рэжым сілкавання пры гастрыце
  2. Ключавыя прынцыпы рацыёну пры гастритных недамаганнях
  3. Якія прадукты можна ёсць пры гастрыце?
  4. Што павінна адсутнічаць у рацыёне?
  5. Рацыён пры падвышанай кіслотнасці
  6. Рацыён пры нізкай кіслотнасці
  7. Рацыён пры гастрыце - агульныя рэкамендацыі

Гастрытам называюць запаленчыя працэсы ў слізістай абалонцы страўніка, якія непазбежна прыводзяць да праблем са страваваннем. Чалавек пачынае дрэнна засвойваць ежу, у выніку чаго пагаршаецца стан здароўя і з'яўляецца слабасць і стомленасць. Паводле дадзеных статыстыкі, прыкладна палова ўсіх расейцаў, у той ці іншай ступені, адчуваюць балючыя сімптомы гастрыту.

Рэжым сілкавання пры гастрыце

Дыета пры гастрыце
Многія задаюцца пытаннем: якой дыеты трэба прытрымлівацца пры гастрыце? Гэта вельмі важнае пытанне, паколькі правільнае харчаванне - асноўная частка лячэння захворванняў СКТ. Пры гастрытным нядужанні заўсёды трэба прытрымлівацца зберагалай дыеты, а, пры паляпшэнні стану здароўя, вяртацца да звычайных харчовых прыхільнасцях можна толькі паступова. У шэрагу выпадкаў, лекары прапісваюць персанальны рацыён пры гастрыце.

Таксама, неабходна памятаць, што пры гастрыце развіваецца ферментатыўны недахоп, таму, ў шэрагу выпадкаў, разам з дыетай для паляпшэння стрававання, варта ўжываць ферментныя прэпараты, такія як Мікразім.

Гастрыт бывае двух відаў: востры і хранічны. У розных людзей гэтыя формы могуць суправаджацца як высокай, так і нізкай ступенню кіслотнасці страўнікавага соку. Востры гастрыт бывае наступных відаў:

  • фібрынозны (абвастраецца пры з'яўленні інфекцыйных хвароб);
  • катаральны (суправаджаецца парушэннем цэласнасці вонкавай абалонкі страўніка);
  • флегмонозны (выклікае гнойныя запаленчыя працэсы на страўнікавых сценках);
  • каразійны (адзін з пабочных эфектаў атручэння).

Хранічнае захворванне, у сваю чаргу, бывае наступных формаў:

  • павярхоўная;
  • гіпертрафічная;
  • паліпозная;
  • бактэрыяльная;
  • гранулематозная;
  • аутаіммунная.

Яшчэ адна форма хранічнага гастрыту характэрная для тых людзей, у якіх параза сценак страўніка выклікана сістэматычным прыёмам алкаголю ў вялікіх колькасцях.

Ключавыя прынцыпы рацыёну пры гастритных недамаганнях

Памятайце, што правільная дыета пры гастрыце страўніка - гэта залог паспяховага пераадолення сімптомаў. Калі кіслотнасць страўнікавага соку ў вас падвышаная, то трэба ўжываць у ежу тыя прадукты, якія спрыяюць зніжэнню яго актыўнасці. Выконвайце тры правілы:

  1. Механічны прынцып. Пазбягайце ежы, у склад якой уваходзіць грубая абалоніна. Да такіх прадуктаў ставяцца рэпчатыя культуры, мяса з жылкамі, вотруб'е. Акрамя таго, катэгарычна забароненыя стравы, прыгатаваныя на алеі.
  2. Хімічны прынцып. Адмоўцеся ад прадуктаў, якія здольныя ўзмацняць сакрэцыю страўніка. У гэты спіс уваходзіць спіртное, вада з газам, цытрусавыя (у тым ліку сокі з іх), кава, чорны хлеб, капуста і наварысты мясны булён.
  3. Тэрмічны прынцып. Не ўжывайце ў ежу стравы, якія маюць вельмі высокую ці вельмі нізкую тэмпературу. Яны раздражняюць стрававод, а халодная ежа, апроч усяго іншага, даўжэй звычайнага затрымоўваецца ў страўніку.

Якія прадукты можна ёсць пры гастрыце?

Якія прадукты можна ёсць пры гастрыце?

Уключыце ў свой рацыён нятлустае мяса (напрыклад, трусяціну). Качаціна, бараніна і гусяціна не дазваляюцца, а вось кураціну ўжываць у ежу можна толькі без скуры.

Да іншых дапушчальных прадуктах і страў адносяцца:

  1. Рачная рыба.
  2. Морапрадукты.
  3. Амлет з яечных бялкоў.
  4. Кашы з аўсянкі і грэчкі.
  5. Малако.
  6. Кабачкі, гарбуз, таматы, морква, розная зеляніна.
  7. Ягады з павышаным утрыманнем цукру.
  8. Садавіна ў вараным і працёртым выглядзе.

Што павінна адсутнічаць у рацыёне?

Калі ў Вас дыягнаставаны гастрыт, выкліканы бактэрыяй Хелікабактэр Пілоры, то немэтазгодна самастойна прызначаць сабе дыету. Абавязкова парайцеся з гастраэнтэролагам або дыетолагам, каб лячэнне гастрыту было паслядоўным і эфектыўным.

Пры такім захворванні ў меню не павінна быць:

  1. Свежых хлебабулачных вырабаў, асабліва аржанога хлеба, а таксама пластовай выпечкі. Замест гэтага лепш ёсць белы хлеб, простае печыва і піражкі.
  2. Супоў на наварыстым булёне, у тым ліку супоў з грыбоў, капусты і баршча. Такія стравы трэба замяніць лёгкімі агародніннымі супчыкамі з бульбай, капустай, морквай і лукам.
  3. Вэнджаных страў, а таксама мяса з тлушчам і жылкамі. Замест іх лепш есці стравы з адварнога мяса, або мяса, прыгатаванага на пару (катлеты, біточкі). Дазволеныя віды мяса - кураціна і ягняціна.
  4. Яек ўкрутую і амлета ў смажаным выглядзе. Іх варта замяніць на яйкі ўсмятку і амлет на пару.
  5. Любых салёных і запраўленых страў, марынадаў, шакаладу, напояў з газам, кавы і кваса.
  6. Алкаголю.

Рацыён пры падвышанай кіслотнасці

Пры такой форме гастрыту не варта злоўжываць садавінай і гароднінай, паколькі яны могуць пагоршыць самаадчуванне. Пры гэтым, зусім прыбіраць з меню гэтыя прадукты не варта. Выключыце стравы, якія здольныя актывізаваць вылучэнне страўнікавай кіслаты, і зрабіце выбар на карысць прадуктаў, якія зніжаюць кіслотнасць. Сілкуючыся правільна, вы хутчэй страціце частку вагі, чым паправіцеся. Ніжэй прыведзена табліца, у якой пазначаны дазволеныя і забароненыя прадукты:

ДазволенаЗабаронена
Гародніна: морква, гарбуз, бульба, буракі. Лёгкія салаты з гародніны. Таматы: саспелыя, у здробненых выглядзе. Агуркі без скуркі. Зеляніна.
Садавіна: някіслыя, саспелыя, без скуркі (банан, груша, яблык). Лепш за ўсё есці садавіну не ў сырым, а ў печаным выглядзе. Кавуны і дыні - у моцна абмежаваных колькасцях. Смажаная бульба, марынаваныя прадукты, квашаная капуста.
Малако (ад каровы або казы), вяршкі, ёгурты. Свежы тварог. Смятана, кефір, цвёрды сыр.
Суп на дыетычным булёне. Капуста і боршч на наварыстым булёне.
Макаронныя вырабы. Бабовыя
Мяса курыцы або труса ў вараным выглядзе, нятлустая рачная рыба. Вяндліна, рыба і мяса з высокім утрыманнем тлушчу, кансерваваныя прадукты.
Аўсянка і грэчка. Сухафрукты
Яйкі, прыгатаваныя ўсмятку. Шакалад
Сухарыкі, белы хлеб (які пару дзён паляжаў), сухое печыва. Яйкі ўкрутую, амлет ў засмажаным выглядзе.
Нямоцная гарбата і кава, какава з даданнем малака. Аржаны і свежы хлеб. Тарты, кандытарскія вырабы з крэмавым начыннем.

Рацыён пры нізкай кіслотнасці

У такіх умовах харчавацца трэба інакш, чым у папярэднім выпадку. Трэба ўжываць у ежу прадукты, якія спрыяюць страўнікавай сакрэцыі. У табліцы ніжэй пазначаны стравы, якія падыходзяць пры рэмісіі. Калі ў вас рэзкія болі ў страўніку, то трэба выключыць з меню стравы, якія раздражняюць тканіны страўніка.

ДазволенаЗабаронена
Малочныя прадукты (уключаючы несалёны сыр). Сыры цвёрдых гатункаў.

Гародніна: печаная бульба, таматы, зеляніна, морква, буракі, гарбуз, салёныя агурочкі.

Бульба ў смажаным выглядзе, буйныя макаронныя вырабы.
Нятлустае мяса, каўбасныя вырабы высокай якасці, катлеты ў запечаным і смажаным выглядзе. Тлустае мяса ў смажаным выглядзе.
Салёная селядзец, вэнджаная рыба з нізкім утрыманнем тлушчаў. Кансервы з мяса і рыбы.
Вараныя яйкі. Смажаныя яйкі.
Чэрствы хлеб, сухарыкі. Свежы хлеб, хлеб з даданнем вотруб'я.
Садавіна ў запечаным выглядзе, сокі. Ягады: журавіны, чорная парэчка. Чырвоная парэчка, маліна.
Фруктовыя жэле, кісель. Цукерачная прадукцыя і замарожаныя прысмакі.
Мінералка (не сільнагазаваная), зялёны і чорная гарбата. Салодкія напоі з газам, спіртное, квас, кава.
Боршч і шчы, але капусту для іх трэба дробна нашаткаваць і старанна адварыць. Супы з фасоллю і гарохам, малочныя супы.

Рацыён пры гастрыце - агульныя рэкамендацыі

Рацыён пры гастрыце - агульныя рэкамендацыі

Хворым гастрытам трэба выключыць з меню спецыі, якія выкарыстоўваюцца ў працэсе падрыхтоўкі ежы. Палепшыць смак ежы можна пры дапамозе свежай зеляніны (пятрушка, кроп, сельдэрэй). Зеляніна дапаможа і для дадання ў рацыён вітамінаў: старайцеся запраўляць дробна насечанай зелянінай як мага больш страў, якія вы ясце.

Харчавацца трэба дробава, але пры гэтым выключыць перакусы; так страўнік не будзе адчуваць цяжкасці з пераварваннем ежы. Старанна перажоўвайце ежу і ешце павольна. Спехам з'едзеная ежа здольная пагоршыць як стан здароўя, так і гастрыт. Перажоўвайце ежу да той пары, пакуль яна не ператворыцца ў лёгказасваяльную кашыцу.

Не забывайце аб тым, што правільнае і рацыянальнае харчаванне - гэта ключ да лячэння гастрыту. Многія пацыенты, якія прытрымлівалісь строгай дыеты падчас лячэння, кажуць, што гэта дапамагло ім на працягу 4 тыдняў паспяхова пераадолець усе сімптомы і болевыя адчуванні, звязаныя з гэтым захворваннем.

 

Важна: перад ужываннем азнаёмцеся з інструкцыяй або пракансультуйцеся з лечачым доктарам.

МАЮЦЦА СУПРАЦЬПАКАЗАННІ. ПЕРАД УЖЫВАННЕМ ВЫВУЧЫЦЕ ІНСТРУКЦЫЮ АБО ПАРАЙЦЕСЯ СА СПЕЦЫЯЛІСТАМ
З інфармацыяй азнаёмлены(ая), схаваць